Flexible interiors for Habitat store

Habitat is this week relocating its Southampton branch to a new store in the West Quay shopping centre. Designed by architect Gerard Taylor with Carl Nichols – who has previously worked on nine other Habitat stores – the new 530m² site features a flexible environment that can be adapted to suit each season’s collections.

“It’s a large, open space with vast carved walls,” explains Taylor. “It’s like a container with elements that can be adapted.” For this venue, Taylor has developed a bespoke light fitting, Product zones have been planned as fluid areas and display windows will feature “horizontal displays for the furniture and vertical ones for the products”.

In-store graphics are designed by Graphic Thought Facility. GTF will implement Habitat’s new Autumn/ Winter 2000 “Playhome” collection. “For the seasonal graphics we re-drew the avantgarde typeface and called it ‘avantcard’, a cheeky reference to the ‘Hugh Hefner’ look of this season’s collection,” says Paul Neale, partner at GTF. A short film by digital media group Multiplex will show on plasma screens across the store, along with an exhibition by US photographer Richard Ross.

Latest articles