£1 million V&A shop to be designed by Friend and Company

The new design will bring exhibitions and galleries together in “closer dialogue” and follow the blueprint of the museum’s FuturePlan to create a more holistic visitor experience.

Victoria and Albert Museum

Friend and Company has been appointed to redesign the Victoria and Albert Museum’s main shop and introduce a “new approach to retail”.

The new £1,000,000 retail space will be “more dynamic and flexible” than its predecessor and will “function in close dialogue with the galleries, exhibitions and events surrounding it”, according to the museum.

It will fit in with the V&A’s FuturePlan, a long-term development programme, which has seen large parts of the museum redeveloped.

The FuturePlan also dictates the need for a more holistic visitor experience that brings hospitality closer to the collections.

The retail space is found on the ground floor and runs from the front to the back of the museum, meaning that most visitors pass through it.

The V&A, which put out a tender in March, is paying Friend and Company £96,250 for the work. Friend and company beat five other consultancies to the contract.

Friend and Company was unable to comment at the time of publishing.

Latest articles