Wallace Collection to transform entrance

London-based museum The Wallace Collection is to transform the main entrance of its Grade II listed building and is hunting for a design consultancy to take part in creating the space.

The gallery at Hertford House in Manchester Square, London W1, has launched a tender for a new design for the front entrance, to enhance visitors’ arrival at, and departure from, the collection. The winning group will work alongside architect Purcell Miller Tritton. In the space that exists at the moment, which was designed 15 years ago, there is a cloakroom, an information desk and reception desk.

The project, which will involve interiors, lighting and furniture, calls for eye-catching and graphics to alert visitors that they are about to enter a historic family home, as well as clear, interactive and static signage. The overall aim of the new design is to renovate the entrance to include a ‘discreet and clear’ reception point, and an easily accessible retail space. It will also provide a cloakroom and a security surveillance point.

An exact budget has not yet been announced, but will be set once the scope of the project has been defined. Funding for the work will then be sought from the Department for Culture, Media and Sport, and from private sources.

Malcolm Reading Consultants has been appointed to assist with the search and more information can be found at www. malcolmreading.co.uk

The closing date for entries is 31 January.

Latest articles