Back to Front – a new work by Jason Bruges

Jason Bruges Studio is working on a new installation for a Canadian park, which will take shadows cast on to a monolithic form and display them on the opposite side using a series of LEDs.

Front to Back

The consultancy was commissioned by property developer Tridel to create an installation for the park in Toronto, which is part of the 300 Front Street West development.

Entitled Back to Front, the work will comprise a series of granite structures that will sense changing levels of light in the park – picking up shadows from trees, the moving sun and people walking through.

These shadows will then be transferred through the structure to create animated silhouettes on the other side.

Front to Back

The moving images will be displayed in a series of LED lights, which are diffused by glass lenses embedded in the stone.

The granite structures themselves will stand 3m-tall and are 60cm wide and 20cm deep.

The consultancy says it took inspiration for the work from both its location on Front Street and Toronto’s characteristic weather fronts.

The installation is set to be unveiled in Autumn 2014.

Hide Comments (1)Show Comments (1)
Comments
  • Elaine Evans November 30, -0001 at 12:00 am

    Awesome design concept! Live the interaction between sculoural pieces and the changing park. When thus is completed I might just fly all the way from Vancouver to see it!

  • Post a comment

Latest articles