New WWF HQ to feature Jason Bruges Studio interactives

Jason Bruges Studio is working on a series of interactive experiences for the WWF’s new Living Planet Centre headquarters in Surrey.

Fresh water pod from above
Fresh water pod from above

The WWF is working with Hopkins Architects on the centre, which hopes to achieve a BREEAM ‘outstanding’ rating for sustainable construction, and is currently being built in Woking.

Freshwater interior impression
Freshwater interior impression

Jason Bruges Studio is working on interactives in four enclosed themed 4x4m zones – fresh water, marine, forest and wildlife – which will present different environmental experiences and reflect core areas of the organisation’s work.

Freshwater design takes shape
The Freshwater design takes shape

When the site opens in Autumn 2012 visitors will engage with the zones through sensory devices, which use light, sound, ambience and scent, and the four pods will be linked by the themes of climate change and how we use the world’s natural resources.

Placement of screens in Fresh water pod
Placement of screens in Freshwater pod

Jason Bruges Studio design manager Richard Roberts says smells of each environment will immerse visitors ‘and in some cases on screen-based interactive pieces animals and birds will appear to fly away.’

Forest zone interior impression
Forest zone interior impression

There will also be ‘shifting dappled light’ and within the fabric of the structures, ‘peep-holes’ through which visitors can ‘peer into magnified views of nests and burrows,’ says Roberts.

Marine pod interior
Marine pod interior

Further information on WWF campaigns will be available on touch-screen within the pods.

Wildlife pod interior impression
Wildlife pod interior impression

Jason Bruges Studio is also designing a ‘donor-recognition installation’ in the reception area of the building, which will see the names of benefactors displayed on the back wall.

Latest articles