MET Studio creates interactive installations for the Institution of Engineering and Technology

MET Studio has designed a series of installations for the Institution of Engineering and Technology (IET), celebrating the organisation’s “vision, values, history and future directions.”

A sculptural installation in the lobby demonstrates the IET's combined disciplines  and responds to visitor movements beneath.
A sculptural installation in the lobby demonstrates the IET’s combined disciplines and responds to visitor movements beneath.

MET Studio was brought in to create physical pieces that enhance the sense of identity in the space, which is being refurbished by architect Pringle Richards Sharratt in a project scheduled for completion next year.

The IET is based in Savoy Place, London, and was founded in 1871 aiming to “inspire, inform and influence” the global engineering community. Its work includes professional development, education and scholarships, advising government, managing a library and archive and publishing magazines and journals.

Each installation is unique, with designs informed by the views of IET members. Pieces include a hanging installation over the stairs which will depict images of past, present and future engineers.

A large sculptural installation suspended within the stair void celebrates past, present and future engineers
A large sculptural installation suspended within the stair void celebrates past, present and future engineers

The installation in the lobby will be suspended from the ceiling, and respond to the movements of people below by displacing coloured lights and text that spells out the disciplines that IET members could work in.

The consultancy says it looked to avoid timelines or a museum-style exhibition look for the project, opting instead to create installations that aim to “create a narrative throughout the building”, according to MET Studio design director Peter Karn.

He adds: “Our idea is to create a series of storylines that fit with the layout and current and proposed usage of the building so that the stories help visitors to navigate and understand the building as they ascend through it”.

The interactive digital pieces will be placed throughout the building’s four storeys, which include a new 180-seat lecture theatre.

 

 

 

Latest articles

What we loved at Milan Design Week 2018

From a fully functional American diner through to Google’s unnerving house showing how technology has taken over our lives, we round up our favourites from this year’s Italian design festival.